Hoe begin ik mijn weg naar de arbeidsmarkt?

In de afgelopen tien jaar ben ik veel bezig geweest met de overstap van studie naar arbeidsmarkt. Want, hoe pak je dit aan? Zelf heb ik veel studiebeurzen, carrièrebeurzen en voorlichtingsdagen bezocht. Daarnaast heb ik meerdere Persoonlijk Ontwikkelingsplannen geschreven, bij bedrijven meegelopen, drie verschillende stages gedaan en meerdere arbeidsmarkt-oriëntatie-trainingen gevolgd. Kortom, ik heb mij goed georiënteerd. En zelfs met al deze oriëntatie was het lastig om te bepalen wat goed bij mij past, welke kant ik precies op wilde gaan en hoe ik daar het beste kon komen.

En hierin was ik niet alleen.

Van mijn studiegenoten hoorde ik vaak ‘ik heb geen idee bij wat voor bedrijven ik zou kunnen werken, en hoe ik daar terecht moet komen’. Een hogeschool of universiteit bood hierin weinig steun. Vakken als ‘arbeidsmarkt oriëntatie’ worden gebruikt als vulling van het curriculum, zonder dat ze veel handvatten bieden aan de studenten. Dit vergroot het gat op de arbeidsmarkt tussen (nieuw) talent aan de ene kant en ambitieuze bedrijven aan de andere.

Het is onze ambitie om dit gat te vullen. Vanuit bedrijven wordt veel gedaan om talent te vinden, maar voordat de perfecte (langere termijn) match gemaakt kan worden moet je als student wel weten wat echt bij je past. Hoe kom je er achter van welke baan je energie krijgt? En hoe maak je je als potentiële werknemer het beste zichtbaar op de arbeidsmarkt?

Volgens mij kunnen en moeten studenten dit tijdens hun opleiding leren, waardoor ze vaardigheden ontwikkelen die ze lang nadat ze zijn afgestudeerd nog kunnen gebruiken.

Wij willen met De Wervingsfabriek studenten handvatten bieden die nu nog niet worden geboden binnen het hoger onderwijs. Studenten moeten worden gestimuleerd om op een vroeg moment te starten met de oriëntatie zodat de stap naar arbeidsmarkt zo soepel mogelijk verloopt.

Momenteel zijn we met een aantal universiteiten hierover in gesprek en in het nieuwe collegejaar gaan wij dit aanbieden als training. Hopelijk binnen het curriculum, anders er buiten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *