Met een goede recruiter red je het niet.

7 juni 2018

3 min

“Je recruitmentproces moet staan en gestroomlijnd zijn”

De vraag om een goede Recruiter krijg ik dagelijks, want veel organisaties hebben vacatures en willen autonome groei realiseren: “We hebben veel vacatures en vinden niet de juiste kandidaten dus wij zoeken een ervaren Recruiter”.

Iedereen binnen het bedrijf moet willen groeien en zich hiervoor willen inspannen. Je organisatie moet klaar zijn voor een stroom sollicitanten. Meer telefoontjes, meer eerste gesprekken, meer aanbiedingen. Iedereen binnen het bedrijf moet zich bewust zijn dat de arbeidsmarkt lastig is en mee willen helpen met het aannemen van nieuw personeel.

Natuurlijk ben ik de laatste die zegt dat een goede Recruiter niet zinvol is maar ook een steengoede recruiter kan het niet alleen. Wanneer een organisatie niet klaar is voor groei kan je recruiter niet succesvol zijn. Wanneer ben je klaar voor groei? Niet alleen wanneer je vacatures hebt die ingevuld moeten worden.

Je recruitmentproces moet staan en gestroomlijnd zijn. Directies moeten (“nee ze moeten niets”) zorgen dat iedereen in staat wordt gesteld om mee te werken aan groei. Zo maken managers of lead consultants snel tijd vrij voor gesprekken en gaan directies en management creatief om met groei. Misschien past sollicitant Jeroen niet op functie A, maar wel op functie B, schakel dan direct en verlies Jeroen in ieder geval niet wanneer hij WEL bij jullie organisatie past.

Vind je nu niet voldoende ervaren talent? Kijk hoe je jonger talent op kan leiden of certificeren. Dit met het doel uiteindelijk de juiste mix medewerkers aan boord te hebben. Wanneer iemand fris uit zijn ogen kijkt en een gedegen opleiding heeft afgerond, kan hij of zij echt een heleboel inhoudelijke zaken snel leren.

Sollicitanten willen zich direct welkom voelen en hechten onbewust waarde aan een prettige gespreksruimte, goede koffie en natuurlijk een inspirerend gesprek.

Maar mag je dan niet kritisch zijn en selecteren? Natuurlijk wel, maar benadruk ten allen tijde dat de kandidaat ook moet kijken of hij/zij denkt dat deze rol bij hem/haar past. Stel goede vragen en weet hoe je STAR gericht het beste kan interviewen zodat je de juiste persoon aanneemt voor de juiste plek.

En misschien ten overvloede, maar ik zie het nog heel vaak mis gaan. Een snel proces is essentieel om succesvol te zijn in deze arbeidsmarkt. Wil je weten hoe wij organisaties helpen groeien door directies te begeleiden, management te trainen? Of via Interim Recruitment en Sourcing? Neem contact met mij op.

 

Door Roos Dekker