Van sourcer tot corporate recruiter.

5 februari 2018

4 min

Naar aanleiding van mijn 1-jarig jubileum bij De Wervingsfabriek (DWF) is mij, Steven Schoon, gevraagd mijn ervaringen te delen in een blog. Bij deze! Ik ben begin januari 2017 begonnen met werken bij DWF. Hier werk ik parttime, aangezien ik daarnaast een studie Milieuwetenschappen volg aan de Open Universiteit. Voordat ik begon met werken bij DWF had ik geen HR/recruitment ervaring, behalve het voeren van sollicitatiegesprekken toen ik bedrijfsleider was bij meerdere horecazaken. Natuurlijk was dit een uitdaging voor mij, maar ook mooi om ‘neutraal’ ergens aan te beginnen. Mijn periode bij DWF is heel goed in twee delen op te splitsen, namelijk: het eerste half jaar (voornamelijk) sourcing op kantoor bij DWF, en het tweede half jaar recruitment gedetacheerd bij een klant.

Sourcing
Toen ik begon met werken kreeg ik allereerst een stoomcursus talent sourcing, met LinkedIn Recruiter. Bottom line: ik zoek geschikte kandidaten, stuur ze een persoonlijk bericht en wanneer de kandidaten open staan voor een kennismaking dan houden mijn verantwoordelijkheden op. Uiteindelijk heb ik veel verschillende rollen gesourced: sales, teamleiders, (IT) consultants, managers, recruiters, etc. De basis van sourcing is niet moeilijk, maar juist dat maakt het moeilijk om het interessant te houden voor jezelf. Hiervoor, heb ik ervaren, moet je letten op het volgende:

  • Ken de rollen waar voor je kandidaten zoekt inside out (technische kennis, soft/hard skills, loopbaan, junior/senior, etc.)
  • Daag jezelf uit (beperk je niet tot LinkedIn, maar verbreed je source-horizon naar Facebook, Google+, Twitter)
  • Vier je successen!

Hieruit blijken ook meteen twee van mijn struikelblokken uit die periode. Mijn eerste klus was sourcen voor een IT consultancy bedrijf. Ik had nog nooit bij of met een consultancy bedrijf dat IT oplossingen verkoopt gewerkt en termen als front end of back end en logical data warehouse architect waren mij dan ook vreemd. Het heeft mij enorm geholpen om bij de klant op kantoor te zitten: binnen 1 maand begreep ik meer dan na het eerste half jaar, maar daarover straks meer.

En het tweede punt, en hier ga ik eerlijk in zijn: alleen maar sourcen kan best saai zijn. Het werk heeft een hoge mate van herhalen en het scannen van profielen wordt op een gegeven moment minder uitdagend. Dus wat werkte voor mij? Het vieren van successen! Bijhouden wie er worden aangenomen die jij hebt gesourced, verbeteren van je statistieken en het constant tweaken van je inmails; door een soort van gamification maak je het leuker voor jezelf.

Op een gegeven moment was het tijd om niet meer alleen met de digitale mens in contact te komen, maar in real life.

Recruitment
In juli ben ik begonnen met werken op locatie bij een klant als interim recruiter samen met de recruiter van de klant. In het begin was het vooral veel oefenenen met gesprekken voeren. Hierin viel het me meteen op hoeveel beter ik het bedrijf leerde kennen. Zoals ik al zei, de eerste paar weken waren enorm leerzaam, wat ook mijn sourcing skills ten goede kwam.

Bij de klant voer ik voornamelijk eerste ronde gesprekken met kandidaten; dit is vooral een ontspannen kennismaking, wat heeft deze kandidaat tot nu toe gedaan (qua technische kennis, projecten die iemand gedaan heeft en bedrijven waar deze persoon gewerkt heeft), past deze persoon bij het bedrijf en is er een match qua ambitie? Dan maak ik gebaseerd daarop de keuze of iemand door gaat naar een tweede ronde gesprek.

Wat ik ook heb geleerd bij de klant is dat recruitment niet louter bestaat uit sourcen en gesprekken voeren. Het is zoveel breder. Ik organiseer evenementen om de kennis van het bedrijf te delen met potentiële kandidaten (en dan hoop ik ze lekker te maken voor een kennismakingsgesprek), ik heb geregeld contact met het marketingbureau van de klant voor AMC projecten, ik stel vacatureteksten op, mag meedenken over de opzet van de flexibele schil en heb de vrijheid zelf acties te bedenken om kandidaten te bereiken.

Ondanks dat gesprekken voeren dus maar een gedeelte van mijn werkzaamheden betreft, vind ik dat wel een van de leukste onderdelen, want daar raak je het meeste betrokken bij het proces dat een kandidaat doorloopt, en bij de kandidaat zelf. Hier zie je echt dat als je tijd investeert, het ook uitbetaald. En hier merk ik ook dat iedereen zijn eigen verhaal en achtergrond heeft. Door deze variatie ben ik echt in mijn element, en deze menselijke, emotionele noot maakt voor mij het werk als recruiter extra leuk.

Door Steven Schoon